Eldhund med ljushuvud - Gysinge

Köp
  • 1 895,00 kr SEK

Handsmidd eldhund med ljushuvud. Eldhundar var vanliga i öppna spisar förr. De användes för att lägga upp veden och därmed få bättre fyr på brasan. Eftersom vi i Sverige ofta bytte ut de öppna spisarna mot kakelugnar redan på 1700-talet, är det ovanligt med bevarade eldhundar här. På kontinenten och speciellt i länder som Frankrike och England har man däremot fortsatt med öppna spisar och eldhundar är därför fortfarande mycket vanliga. I dessa länder uppträder de alltid i par, eftersom deras spisar är stora och breda.

Vår svenska eldhund är smidd efter en förlaga från tiden omkring år 1800. Det unika med modellen är att den har ett ”ljushuvud”, alltså en hållare för levande ljus, som kunde stå tänt och skapa mysig stämning fast brasan inte var igång. Denna lilla detalj gör vår eldhund till extra dekorativ när den står vakt och lyser i den öppna spisens annars bara sotiga och svarta hål. Ljushuvudet är dessutom mycket praktiskt att bränna ljusstumpar i.

Vår eldhund kan, beroende av spisens storlek, användas ensam, eller placeras i par. Den är också mycket dekorativ bara som en fristående ljusstake. Smidet är grovt och rustikt till sin karaktär, mer bondsmide än finsmide, men av högsta svenska klass in i minsta detalj.

  • Handsmitt, linoljebränt järn.
  • Höjd 265mm, längd 365mm, bredd 245mm.
  • Vikt 1.5kg
SKU: 3031-206